Matkun kyläyhdistys

Matkun kyläyhdistys

Kirjoitin pari juttua ja kas vain, kelpasivat Kylähulluun. Kiitos siitä. Vaikka kirjoittelenkin enimmäkseen pikkuveljelleni niin onhan noissa jotakin yleisempääkin.

Tänä viikonloppuna innostuin taas pöyhimään Matkua ja Koijärveä oman suvun kannalta ja mietin muutamaakin asiaa, joihin ei enää saa vastausta kuin joltain vanhalta matkulaiselta. Tai jostain historiakirjasta kunhan vaan sellaisen löytäisi.

Ensimmäinen rakennus jota en edes muista nähneeni vaikka se on purettu vasta 70-luvulla, on Kerhola. Minulla on jonkinlainen akkitehtuurikuva rakennuksesta. Muutama kuvakin siitä löytyy. Olisi hauska tietää jostain tapahtumasta: iltamista, itsenäisyyspäivän juhlista tai ekokuvista. Suvun tarinoissa Kerholaan liittyy isoisä Matti (Salo) joka on allekirjoittajien joukossa rakennuspäätöksessä, ja isoäiti Manta (Salo) joka 30-luvulla oli auttamassa tarjoiluissa ja osallistui ensimmäisen lapsenlapsensa kanssa kesäjuhliin mm. pussijuoksuun.

Toinen rakennus johon suvun tarinoissa viitataan on Rukoushuone, siitä löytyi jotakin seurakunnan historiasta, mutta lisätieto tuskin lisää tuskaa. Isän (Kauko Salo) muistoissa hän kävi koulua ensimmäiset vuode Rukoushuoneella, jossa koulukeittiö oli rukoushuoneen saunassa. Emäntä ketti padassa kulloisetkin vellit tai puurot. Ja makarooni velli, se oli isän suurta herkkua, koskaan myöhemmin ei niin hyvää makarooni velliä saanut mistään.

Kolmas rakennus onkin sitten hämärämpi, tai oikeastaan enemmänkin täysin sumea. Äiti (Lahja Salo) oli töissä Koijärven kansanhuollossa. Johonkin vanhaan kuvaan on kirjoitettu että 'kansanhuollon konttorissa Matkun työväentalolla'. Toisessa kuvassa lukee 'Kansanhuollon tytöt, tustalla vanha terveystalo'.. Minulla ei ole näistä taloista mitään muuta käsitystä kuin että siinä ne olivat jossain kirkon ja hautausmaan kulmilla. Se talo, joka nyt on Koijärvitalona liittyy jotekin vanhempieni nuoruuteen.

Osaisikohan joku antaa vihjeitä?

Katselukerrat: 257

Kommentoinut Anne Kettunen 24. syyskuu 2013 21:37

Hei!

Oletko saanut vihjeitä? Itse en tuoreena asukkaana kovin tiedä, mutta rukoushuoneella takroittaneen Matkun rukoushuonetta.

Googlen kartan katunäkymä: https://maps.google.fi/maps?ie=UTF-8&layer=c&z=17&iwloc...

Koijärvitalo: https://maps.google.fi/maps?ie=UTF-8&layer=c&z=17&iwloc...

Jos et ole saanut kaivattuja tietoja, niin voin koettaa kysellä itseäni viisaammilta :)

Kommentoinut Pirjo Salo 26. heinäkuu 2014 15:19

Rukoushuone löytyi omienkin albumien pohjalta kun jaksoi kaikki irtokuvatkin selata. Ja Koijärvitalo sevisi kun ajettiin niillä kulmilla pariin kertaan Edit-tädin hautajaisten/uurnan laskun tiimoilta. Kansanhuollon paikka ei ole vielä selvinnyt, 

Kommentti

Sinun tulee olla Matkun kyläyhdistys:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Matkun kyläyhdistys

Matkun kyläläisten yhteinen foorumi ja sivut. The joint forum and web pages of Matku villagers.

© 2019   Created by Riikka Irmeli Viljanen.   Toiminnon tarjoaa

Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot